Παθήσεις που αφορούν τον πρωκτό

ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ

Κλινική εμφάνιση και διαγνωστική προσέγγιση

5A11466

Μέσα στο φυσιολογικό πρωκτικό αυλό υπάρχουν εξειδικευμένα “μαξιλαράκια” με έντονη αγγείωση , τα οποία σχηματίζουν διακριτές μάζες παχέος υποβλεννογόνιου που περιέχει αιμοφόρα αγγεία λείες μυϊκές ίνες και ελαστικό συνδετικό ιστό. Εντοπίζονται στο αριστερό πλάγιο , δεξιό πρόσθιο και δεξιό οπίσθιο τεταρτημόριο του αυλού, ώστε να βοηθούν στην εγκράτεια του πρωκτού. Ο όρος αιμορροΐδες πρέπει να περιορίζεται σε κλινικές καταστάσεις κατά τις οποίες αυτά τα “μαξιλαράκια” είναι παθολογικά και προκαλούν συμπτώματα. Το αίτιο των αιμορροΐδων παραμένει άγνωστο. Μπορεί να μην υπάρχει τίποτα άλλο από την ολίσθηση προς τα κάτω αυτών των μαξιλαριών του πρωκτού με τη βαρύτητα , το σφίξιμο και τις εναλλαγές των κενώσεων. Οι αιμορροΐδες μπορεί να είναι εξωτερικές ή εσωτερικές. Η διάγνωση βασίζεται στο ιστορικό, την κλινική εξέταση και την ενδοσκόπηση.

Οι εξωτερικές αιμορροΐδες καλύπτονται από πρωκτικό δέρμα και βρίσκονται περιφερικότερα της οδοντωτής γραμμής. Μπορεί να διογκώνονται, προκαλώντας δυσφορία και δυσκολία στην ατομική υγιεινή, αλλά προκαλούν έντονο άλγος μόνο στην περίπτωση που είναι πραγματικά θρομβωμένες.

Οι εσωτερικές αιμορροΐδες προκαλούν ανώδυνη αιμορραγία ζωηρού ερυθρού αίματος ή πρόπτωση που συνοδεύουν την αφόδευση. Οι εσωτερικές αιμορροΐδες ταξινομούνται αναλόγως της έκτασης της πρόπτωσης τους , η οποία και επηρεάζει τις επιλογές της αντιμετώπισης τους.

image002image003

 

ΒΑΘΜΟΣ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Πρώτου βαθμού Αιμορραγία χωρίς πρόπτωση Τροποποίηση της διατροφής- Απολίνωση με ελαστικές ταινίες-καυτηριασμός
Δευτέρου βαθμού Πρόπτωση με αυτόματη ανάταξη- αιμορραγία – ρύπανση Απολίνωση με ελαστικές ταινίες – καυτηριασμός – τροποποίηση της διατροφής
Τρίτου βαθμού Πρόπτωση που απαιτεί ανάταξη με το χέρι- Αιμορραγία – ρύπανση Χειρουργική εκτομή αιμορροΐδων – Απολίνωση με ελαστικές ταινίες – τροποποίηση της διατροφής
Τετάρτου βαθμού Πρόπτωση – αδυναμία ανάταξης – στραγγαλισμένες Χειρουργική εκτομή αιμορροΐδων – επείγουσα εκτομή – τροποποίηση διατροφής

 

 

Ο ασθενής μπορεί να αναφέρει αίμα να στάζει ή ακόμα και να πετάγεται σαν πίδακας μέσα στη λεκάνη της τουαλέτας. Η χρόνια λανθάνουσα αιμορραγία που φτάνει σε αναιμία είναι σπάνια και θα πρέπει να αποκλείονται άλλα αίτια αναιμίας. Η πρόπτωση κάτω απ την οδοντωτή γραμμή μπορεί να εμφανιστεί, ιδιαίτερα κατά το σφίξιμο και μπορεί να οδηγήσει σε διαρροή βλέννης , κοπράνων και κνησμό. Άλγος συνήθως δε συνδέεται με ανεπίπλεκτες αιμορροΐδες αλλά συχνότερα με ραγάδα, απόστημα ή θρόμβωση εξωτερικών αιμορροΐδων.

Η κλινική εξέταση περιλαμβάνει επισκόπηση κατά τη διάρκεια της προσπάθειας , δακτυλική εξέταση ορθού και πρωκτοσκόπηση. Η πρωκτοσκόπηση είναι η οριστική εξέταση, αλλά θα πρέπει πάντα να προστίθεται και μια ορθοσιγμοειδοσκόπηση με εύκαμπτο όργανο, ώστε να αποκλείεται η φλεγμονή ή η παρουσία νεοπλάσματος σε κεντρικότερα επίπεδα. Η κολονοσκόπηση ή ο βαριούχος υποκλυσμός θα πρέπει να προστίθενται σε περίπτωση που η αιμορροϊδική νόσος δεν είναι εντυπωσιακή, το ιστορικό δεν είναι τόσο χαρακτηριστικό ή αν ο ασθενής είναι μεγαλύτερος από 40 ετών ή έχει παράγοντες κινδύνου για καρκίνο παχέος εντέρου, όπως οικογενειακό ιστορικό. Αναλόγως του βαθμού της νόσου, η αντιμετώπιση εμπίπτει σε δύο κατηγορίες : τη μη χειρουργική και την αιμορροϊδεκτομή.

Μη επεμβατική αντιμετώπιση: σε πολλούς ασθενείς τα συμπτώματα μπορούν να βελτιωθούν ή να ανακουφιστούν με απλά μέτρα, όπως καλύτερη τοπική υγιεινή, αποφυγή υπερβολικής προσπάθειας και καλύτερες διατροφικές συνήθειες οι οποίες συμπληρώνονται από φάρμακα τα οποία κάνουν τα κόπρανα πιο μαλακά, σχηματισμένα και τακτικά. Σήμερα υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία συμπληρωματικών φυτικών ινών που είναι διαθέσιμα χωρίς ιατρική συνταγή. Συμπτώματα αιμορραγίας χωρίς πρόπτωση μπορούν να ελαττωθούν σημαντικά μέσα σε μία περίοδο 30-45 ημερών , με τη χρήση συμπληρωματικών φυτικών ινών. Τα υπόθετα και οι αλοιφές χωρίς ιατρική συνταγή, δεν έχουν δοκιμαστεί ποτέ όσον αφορά την αποτελεσματικότητα τους. Αν και σε όλους τους ασθενείς παρέχονται συμβουλές σχετικά με τη διατροφή και τη χρήση των ινών , οι ασθενείς με πρόπτωση και εσωτερικές μαζί με εξωτερικές αιμορροΐδες ωφελούνται από επιπρόσθετες παρεμβάσεις. Επί απουσίας συμπτωματικών εξωτερικών αιμορροΐδων , οι αιμορροΐδες δευτέρου και μερικές τρίτου βαθμού, μπορούν να αντιμετωπιστούν με επεμβάσεις στο ιατρείο. Παρά το ότι έχουν δοκιμαστεί διάφορες μέθοδοι, όπως σκληροθεραπεία, πηξία με υπέρυθρες , καυτηριασμός και διπολική ηλεκτροπληξία , η απλούστερη , αποτελεσματικότερη και ευρύτερα εφαρμοζόμενη επέμβαση στο ιατρείο είναι η απολίνωση με ελαστική ταινία. Η απολίνωση με ελαστική ταινία μπορεί να εκτελεστεί στο ιατρείο  χωρίς καταστολή , μέσω ενός πρωκτοσκοπίου και με τη χρήση ενός απολινωτή. Κατά προτίμηση μόνο ένα σημείο μπορεί να απολινωθεί κάθε φορά. Με μία ή περισσότερες εφαρμογές, τα συμπτώματα βελτιώνονται στο 70% των ασθενών. Λόγω του κινδύνου της αιμορραγίας και της σήψης , είναι προτιμότερο οι ασθενείς να μη λαμβάνουν αντιαιμοπεταλιακά ή αντιπηκτικά φάρμακα και να χορηγείται προφύλαξη έναντι οξείας μικροβιακής ενδοκαρδίτιδας σε ασθενείς που παρουσιάζουν τέτοιο κίνδυνο.

image006

Η χειρουργική αντιμετώπιση επιτυγχάνεται με την εκτομή των αιμορροιδικών όζων που πάσχουν              ( εκτομή κατά Milligan-Morgan ) και με την αιμορροιδεκτομή κατά Longo. Η αιμορροιδεκτομή κατά Longo  επιτυγχάνεται με την χρήση ειδικού μηχανήματος , του αυτόματου κυκλικού κοπτοράπτη.  Η μέθοδος αυτή θεωρείται αποτελεσματικότερη γιατί με την χρήση του μηχανήματος εκτέμνεται τμήμα του φλεβικού δικτύου του ορθού , το οποίο τροφοδοτεί τους αιμορροιδικούς όζους  , με συνέπεια λιγότερες υποτροπές.

 image007

ΡΑΓΑΔΑ ΠΡΩΚΤΟΥ

Κλινική εμφάνιση και διαγνωστική προσέγγιση

image010

Η ραγάδα του πρωκτού είναι ένα γραμμωτό έλκος στο κατώτερο τμήμα του πρωκτικού αυλού, που συνήθως εντοπίζεται στην οπίσθια συνένωση της μέσης γραμμής. Συχνά καλούνται λανθασμένα «διασχίσεις του ορθού» αλλά στην πραγματικότητα, αυτές οι βλάβες αφορούν πραγματικά μόνο τους πρωκτικούς ιστούς και τυπικά παρατηρούνται με την επισκόπηση του πρωκτικού δακτυλίου με απαλό διαχωρισμό της γλουτιαίας σχισμής. Η εντόπισή τους μπορεί να ποικίλει, αλλά μια ραγάδα της πρόσθιας μέσης γραμμής , παρατηρείται συχνότερα στις γυναίκες. Τα χαρακτηριστικά ευρήματα που σχετίζονται με τη ραγάδα, περιλαμβάνουν μια στήλη ή πτυχή φρουρό εξωτερικά και μία διογκωμένη πρωκτική θηλή εσωτερικά. Οι ραγάδες που δεν έχουν αυτά τα τυπικά χαρακτηριστικά, θα πρέπει να εγείρουν την πιθανότητα συνοδών νόσων , ιδιαίτερα νόσου Crohn, πυώδους ιδρωταδενίτιδας ή σεξουαλικά μεταδιδόμενων νόσων. Λόγω του ότι προσβάλλει το εξαιρετικά ευαίσθητο πλακώδες επιθήλιο, η ραγάδα του δακτυλίου είναι μια εξαιρετικά επώδυνη κατάσταση. Κατά την αφόδευση, το έλκος διατείνεται , προκαλώντας άλγος, το οποίο μπορεί να διαρκέσει για κάποιο χρονικό διάστημα μετά την αφόδευση και ήπια αιμορραγία. Το άλγος μπορεί να είναι τέτοιο ώστε οι ασθενείς να αποφεύγουν την αφόδευση, με επακόλουθο τα σκληρά κόπρανα να επιδεινώνουν περαιτέρω το πρόβλημα. Η διάγνωση διασφαλίζεται από το τυπικό ιστορικό άλγους και αιμορραγίας κατά την αφόδευση, ιδιαίτερα στην περίπτωση που συνοδεύεται με προηγούμενη δυσκοιλιότητα και επιβεβαιώνεται με την επισκόπηση μετά από την απαλή διάνοιξη του πρωκτού. Η δακτυλική εξέταση, καθώς επίσης και η πρωκτοσκοπική εξέταση μπορεί να προκαλέσει έντονο άλγος, το οποίο παρεμβαίνει στην προσπάθεια παρατήρησης του έλκους. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να καταστεί απαραίτητη μία εξέταση υπό αναισθησία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα χρονικό διάστημα 4-6 εβδομάδων μεταξύ πρώτης διάγνωσης , της αρχικής αντιμετώπισης και της ενδοσκοπικής εκτίμησης είναι λογικό. Σε ραγάδες οι οποίες είναι ανθεκτικές στη συντηρητική ή τη χειρουργική αντιμετώπιση και σε εκείνες οι οποίες έχουν άτυπη εμφάνιση ή εντόπιση, θα πρέπει να εγείρεται η υποψία της νόσου του Crohn , του καρκίνου του πρωκτού ή της σεξουαλικά μεταδιδόμενης νόσου και να λαμβάνονται δείγματα βιοψίας. Οξείες ή χρόνιες επιπλοκές μπορεί να εμφανιστούν λόγω της παρουσίας μίας ραγάδας του πρωκτού. Ωστόσο , λιγότερο από 10% των ασθενών , αναπτύσσουν μία ή περισσότερες επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένων ορθοπρωκτικής πυώδους nόσου ή στένωσης.

Παθογένεια

Το ακριβές αίτιο της ραγάδας είναι άγνωστο, αλλά πολλοί παράγοντες φαίνεται να είναι πιθανοί, όπως η διέλευση μεγάλων και σκληρών κοπράνων , η ακατάλληλη διατροφή , η προηγούμενη επέμβαση στον πρωκτό, η γέννηση παιδιού ή η κατάχρηση καθαρτικών. Πιστεύεται ότι οι ραγάδες του πρωκτού είναι το αποτέλεσμα υπερτονίας του σφιγκτήρα και της επακόλουθης ισχαιμίας του βλεννογόνου.

Συντηρητική αντιμετώπιση

Η συντηρητική αντιμετώπιση των ραγάδων γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς, ιδιαίτερα στην περίπτωση των οξέων ραγάδων, δηλαδή εκείνων που εκδηλώνονται μέσα σε 3-6 εβδομάδες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Η παραδοσιακή θεραπεία πρώτης γραμμής είναι η θεραπεία με θερμά καθιστικά μπάνια και η διατροφή με πίτουρο ή παράγοντες διόγκωσης κοπράνων με ποσοστά επούλωσης έως και 87%. Η υδροκορτιζόνη και η λιδοκαίνη, έχουν προταθεί σαν τοπική θεραπεία αλλά με μικρότερο όφελος σε σχέση με τα θερμά καθιστικά λουτρά και τα πίτουρα. Οι συμβουλές για σωστή διατροφή και χρήση σκευασμάτων διόγκωσης των κοπράνων , ενδείκνυνται σε κάθε περίπτωση.

Οι ασθενείς με χρόνιες ραγάδες θα πρέπει να αρχίζουν με το σχήμα των οξέων ραγάδων αλλά συνήθως αρχίζουν και άλλες θεραπείες ταυτόχρονα., όπως νιτρογλυκερίνη ή ισοσορβιδικό δινιτρικό, τα οποία θεωρητικά προκαλούν «αναστρέψιμη χημική σφιγκτηροτομή». Με αυτή τη μέθοδο αναμένεται επούλωση της ραγάδας σε περίπου 70% των ασθενών. Η ιδέα της αναστρέψιμης  χημικής σφιγκτηροτομής έχει επίσης εφαρμοστεί και στην τεχνική της έγχυσης αλλαντικής τοξίνης στον έσω σφιγκτήρα , η οποία δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη.

Χειρουργική αντιμετώπιση

Οι ασθενείς με χρόνιες ραγάδες, οι  οποίοι δεν ανταποκρίνονται στη συντηρητική θεραπεία , μπορούν να ωφεληθούν από τη χειρουργική θεραπεία. Η επέμβαση της πρωκτικής τάσης , η οποία αναφέρεται ως επέμβαση Lord,δεν προτιμάται πια και η συνηθέστερα εκτελούμενη επέμβαση είναι η μερική πλάγια τομή του έσω σφιγκτήρα. Μία εναλλακτική χειρουργική προσέγγιση είναι ο ορθοπρωκτικός κρημνός προσέγγισης. Η μερική πλάγια έσω σφιγκτηροτομή μπορεί να εκτελεστεί με τη χρήση της κλειστής ή της ανοιχτής τεχνικής. Στις πρώιμες και όψιμες επιπλοκές περιλαμβάνεται η κατακράτηση ούρων , αιμορραγία και δημιουργία αποστήματος ή συριγγίου και σπάνια ακράτεια.

ΑΠΟΣΤΗΜΑ

image011

Η λοίμωξη ξεκινά στο επίπεδο μεταξύ των σφιγκτήρων , πιθανότερα σε έναν από τους πρωκτικούς αδένες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα απλό μεσοσφιγκτηριακό απόστημα ή μπορεί να επεκταθεί κάθετα προς τα άνω ή προς τα κάτω, οριζόντια ή περιφερικά, οδηγώντας σε πολλές κλινικές εκδηλώσεις.

Κλινική εμφάνιση: είδη αποστημάτων

-Μεσοσφιγκτηριακό απόστημα: περιορίζεται στο πρωτοπαθές σημείο της προέλευσής του και μπορεί να είναι ασυμπτωματικό ή να οδηγήσει σε έντονο , σφύζον άλγος.

-Περιπρωκτικό απόστημα: προκαλείται από την κάθετη προς τα κάτω διασπορά της περιπρωκτικής λοίμωξης προς το πρωκτικό χείλος και εκδηλώνεται σαν μια επώδυνη διόγκωση , η οποία μπορεί να διαγνωστεί λάθος, ως μία θρομβωμένη αιμορροΐδα.

-Αν η λοίμωξη επεκταθεί κάθετα προς τα κάτω, μπορεί να αναπτυχθεί ένα διαμυϊκό απόστημα μέσα στο τοίχωμα του ορθού η ένα υπερανελκτηριακό απόστημα, αναλόγως σε ποια πλευρά του επιμήκους μυός έχει κινηθεί το απόστημα

-η οριζόντια επέκταση της λοίμωξης μπορεί να κινηθεί κατά μήκος του έσω σφιγκτήρα και μέσα στον πρωκτικό αυλό η στην αντίθετη κατεύθυνση ώστε να δημιουργήσει ένα ισχιοορθικό απόστημα. Η λοιμώδης εξεργασία μπορεί να επεκταθεί περιφερικά από τη μι πλευρά του μεσοσφιγκτηριακού χώρου στην άλλη, στον υπερανελκτήριο χώρο η στον ισχιοορθικό βόθρο, δημιουργώντας το πολύπλοκο πεταλοειδές απόστημα .

Αντιμετώπιση:

Τα αποστήματα θα πρέπει να παροχετεύονται μόλις διαγνωσθούν. Τα απλά και επιφανειακά αποστήματα μπορούν συχνά να παροχετευθούν υπό τοπική αναισθησία στα πλαίσια του ιατρείου, σε ασθενείς οι οποίοι είναι κατά τ ’άλλα υγιείς. Οι ασθενείς οι οποίοι εκδηλώνουν συστηματικά συμπτώματα, οι ανοσοκατεσταλμένοι για οποιοδήποτε λόγο συμπεριλαμβανομένων και του AIDS, διαβήτη, θεραπείας καρκίνου η χρόνιας φαρμακευτικής καταστολής καθώς και εκείνοι με πολύπλοκα, επιπλεγμένα αποστήματα, αντιμετωπίζονται καλύτερα σε νοσοκομειακό περιβάλλον.

Ένα μεσοσφιγκτηριακό απόστημα παροχετεύεται με διαχωρισμό του έσω σφιγκτήρα στο ύψος του αποστήματος. Σε περίπτωση περιπρωκτικού αποστήματος, το μόνο που είναι αναγκαίο είναι μια απλή δερματική τομή. Τόσο το διαμυΪκό όσο και το υπερανελκτηριακό απόστημα εφόσον δεν είναι επέκταση κάποιου ισχιοορθικού αποστήματος, χρειάζεται να παροχετευθεί μέσα στο κατώτερο ορθό και στον ανώτερο πρωκτικό αυλό. Ένα ισχιορθικό απόστημα απαιτεί άμεση, ευρεία τοπική παροχέτευση μετά από εκτομή μέσω μιας κατάλληλης δρεπανοειδούς τομής μέσα από το δέρμα και τον υποδόριο ιστό που υπερκαλύπτει τον επιμολυσμένο χώρο. Τα παραμελημένα αποστήματα μπορεί να οδηγήσουν σε καταστροφικές, νεκρωτικές λοιμώξεις του περινέου που μπορούν να διασπαρθούν με δραματική ταχύτητα και να καταστούν θανατηφόρα. Η αποτυχία απάντησης στην τοπική αγωγή ή η υποτροπή των αποστημάτων μπορεί να υποδηλώνει ανεπαρκή παροχέτευση με υπολειπόμενο πύον, την παρουσία ενός συριγγίου η ανοσοκαταστολή. Υπό αυτές τις συνθήκες, τα αντιβιοτικά μπορεί να είναι χρήσιμα, μαζί με την εξέταση υπό αναισθησία μετά από την προκαταρκτική αξονική τομογραφία της πυέλου και του περινέου. Στα πεταλοειδή αποστήματα, θα πρέπει να παροχετεύεται ο εν τω βάθει περιπρωκτικός και περιορθικός χώρος μέσω μιας τομής της οπίσθιας μέσης γραμμής. Οι παραπρωκτικές τομές γίνονται για την παροχέτευση των πρόσθιων επεκτάσεων του αποστήματος. Ένας ελαστικός διασύρτης τοποθετείται μέσω των πόρων του συριγγίου και προς τα πίσω, γύρω από τον έσω σφιγκτήρα και το κατώτερο τμήμα του έξω σφιγκτήρα.

ΣΥΡΙΓΓΙΟ ΠΡΩΚΤΟΥ

Η ορθοπρωκτική σήψη μπορεί να περιπλακεί από ένα συρίγγιο πρωκτού σε περίπου 25% των ασθενών κατά τη διάρκεια της οξείας φάσης της σήψης ή ακόμα και 6 μήνες αργότερα. Τα περισσότερα συρίγγια προέρχονται από σήψη των αδένων του πρωκτικού αυλού της οδοντωτής γραμμής και ο πόρος του συριγγίου καθορίζεται από την ανατομία της περιοχής.

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ : ΕΙΔΗ ΣΥΡΙΓΓΙΩΝ

  • Τα μεσοσφιγκτηριακά συρίγγια αποτελούν το 70% όλων των πρωκτικών συρριγίων . Στις περισσότερες περιπτώσεις, η λοιμώδης εξεργασία πορεύεται ευθεία προς τα κάτω και προς τον πρωκτικό δακτύλιο, αλλά υπάρχουν και κάποιες παραλλαγές. Σε σπάνιες περιπτώσεις , ένα μεσοσφιγκτηριακό συρίγγιο δημιουργείται στην πύελο από παχύ έντερο.
  • Στα διασφιγκτηριακά συρίγγια (25%), ο πόρος διαπερνά τον έξω σφιγκτήρα και πορεύεται κάτω από τον ισχιοορθικό βόθρο και καταλήγει στο δέρμα του περινέου.
  • Στα υπερσφιγκτηριακά συρίγγια (4%) , ο πόρος μπορεί να πορεύεται πρώτα προς τα άνω στο μεσοσφιγκτηριακό επίπεδο και στο τέλος προς τα κάτω μέσω του ισχιοορθικού βόθρου, για να καταλήξει στο δέρμα του περινέου. Λόγω αυτής της πορείας τους μέσω των μυών που συμβάλουν στην εγκράτεια, η χειρουργική τους αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει σε ακράτεια.
  • Τα εξωσφιγκτηριακά συρίγγια είναι σπάνια (1%). Πορεύονται από το περινεϊκό δέρμα προς το τοίχωμα του ορθού, μέσω του ανελκτήρα του πρωκτού, τον οποίο διατρυπά. Τα αίτια τους περιλαμβάνουν τραύμα (εσωτερικό ή εξωτερικό) , καρκίνωμα ή νόσο του Crohn. Η αντιμετώπιση είναι δύσκολη , μακρά και συνήθως περιλαμβάνει κολοστομία.

 

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Το συρίγγιο μπορεί να εμφανιστεί πρώτη φορά σαν ένα οξύ απόστημα ή σε μερικές περιπτώσεις απλά σαν ένας κόλπος από τον οποίο εκρέει υγρό που μπορεί να ερεθίζει το δέρμα του περινέου. Κατά την εξέταση, μπορεί να ανιχνευθεί μία υποδόρια σκληρία από το εξωτερικό στόμιο μέχρι τον πρωκτικό δακτύλιο. Η δακτυλική εξέταση μπορεί να αποκαλύψει ένα ψηλαφητό οζίδιο στο τοίχωμα του πρωκτικού αυλού. Η αντιμετώπιση του συριγγίου του πρωκτού θα πρέπει να περιλαμβάνει τα ακόλουθα βήματα:

  1. Υπό αναισθησία, ψηλάφηση για σκληρία , πρωκτοσκόπηση για επισκόπηση και απαλή είσοδος ανιχνευτή κατά μήκος της οδοντωτής γραμμής.
  2. Παροχέτευση της πρωτοπαθούς μεσοσφιγκτηριακής λοίμωξης και του κυρίου πόρου κατά μήκος του έξω σφιγκτήρα και των δευτερευόντων πόρων μέσα στον ορθοπρωκτικό βόθρο.
  3. Στενή παρακολούθηση και προσεκτική περιποίηση των τραυμάτων ( καθιστικά θερμά μπάνια, καταιονισμός της πληγής και επιπωματισμός).

 

hypers


image024

 

 

 

 

 

 facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Add a Comment

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress