Μελάνωμα
Το μελάνωμα είναι η πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος. Σε προχωρημένο στάδιο μπορεί να προκαλέσει βαριά νόσο, ακόμη και θάνατο. Ευτυχώς, το μελάνωμα σπάνια χτυπά χωρίς προειδοποίηση. Υπάρχουν σχεδόν πάντα σημάδια κινδύνου . Ο διεθνώς αναγνωρισμένος μνημονικός κανόνας ABCDE βοηθά στον έλεγχο.
- Α (asymmetry) ΑΣΥΜΜΕΤΡΙΑ του σπίλου ,δηλαδή αν χωρίσουμε το σπίλο σε κάθετο και οριζόντιο άξονα (γραμμή) το δεξί με το αριστερό και το πάνω με το κάτω τμήμα να μην είναι παρόμοια μεταξύ τους
- Β (border) Το ΟΡΙΟ στην περιφέρεια του σπίλου αν έχει προεκβολές σαν δάκτυλα ή δαντελωτή όψη θα πρέπει να μας οδηγήσει για περαιτέρω έλεγχο
- C (color) To ΧΡΩΜΑ του σπίλου αν δεν είναι ομοιόμορφο και έχει μεγάλη ποικιλία (πχ ένας ή περισσότεροι συνδυασμοί από μαύρα, καφέ, γκρι, μπλε, κόκκινα και λευκά στοιχεία)
- D (diameter) Η ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ της ελιάς, αν είναι πάνω από 5-6 χιλιοστά επίσης θεωρείται σημείο για διερεύνηση
- Ε (evolution) Η ΕΞΕΛΙΞΗ των ABCD δηλαδή η αλλαγή τους σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα (συνήθως από μήνες μέχρι έτος) είναι το ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ στοιχείο και πρέπει να απευθυνθούμε σύντομα στο δερματολόγο
Αν επίσης δούμε μια καινούργια βλάβη να εμφανίζεται, ιδιαίτερα σε μεγαλύτερη ηλικία (μετά τα 40) και είναι διαφορετική από τις ελιές που ήδη έχουμε. Φυσικά η εμφάνιση του μελανώματος δεν εξαιρεί και μικρότερες ηλικίες.
Σημαντικά στοιχεία είναι αν μια ελιά αρχίσει να αιμορραγεί χωρίς να την τραυματίσουμε ή βγάζει υγρό, αν μας ξύνει ή χάνει τις τρίχες που είχε πάντα πάνω της και γενικότερα αν αλλάζει χαρακτηριστικά σε σχέση με το παρελθον.
Σπίλοι (ελιές), καφέ κηλίδες και όζοι του δέρματος είναι συχνά αθώες βλάβες -συχνά αλλά όχι πάντοτε. Αυτός που έχει περισσότερες από 100 σπίλους διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος. Τα πρώτα σημάδια μπορεί να εμφανιστούν σε μία ή περισσότερες από αυτούς τους σπίλους.
Το κακόηθες μελάνωμα είναι δυνατόν να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, συχνότερα όμως παρουσιάζεται στο πρόσωπο και στα κάτω άκρα. Η κακοήθης εξαλλαγή των ελιών (μελαγχρωματικών σπίλων) πιστεύεται ότι οφείλεται κυρίως σε χρόνιους ερεθισμούς (τριβή, ξύρισμα, χτυπήματα, εκδορές), καθώς επίσης στην ηλιακή ακτινοβολία και στην κληρονομικότητα. Είναι γενικά από τους πλέον κακοήθεις καρκίνους του σώματος, γιατί μπορεί πολύ εύκολα και πρώιμα να δώσει τοπικές και μακρινές μεταστάσεις. Η χειρουργική αντιμετώπιση είναι ο κύριος τρόπος θεραπείας του μελανώματος. Χειρουργικά αφαιρείται το σύνολο της βλάβης εξασφαλίζοντας υγιή όρια του περιβάλλοντος δέρματος. Η τομή συγκλείεται και το παρασκεύασμα αποστέλλεται στο εργαστήριο, προκειμένου να πιστοποιηθεί ότι όλα τα καρκινικά κύτταρα έχουν αφαιρεθεί. Ο φρουρός λεμφαδένας και ο λεμφαδενικός καθαρισμός αποτελούν σημαντικά και αναπόσπαστα εργαλεία στην σταδιοποίηση αλλά και θεραπεία της νόσου κατά περίπτωση .
ΚΥΣΤΗ ΚΟΚΚΥΓΟΣ
Η κύστη κόκκυγα ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μία πάθηση που αφορά σε μεγάλο ποσοστό του εφηβικού, νεανικού πληθυσμού. Για πρώτη φορά περιγράφηκε το 1880 από τον Hodges . Εμφανίζεται κυρίως σε άτομα μεταξύ 15-30 ετών. Η πάθηση της κύστης κόκκυγα έγινε επίσης γνωστή και ως “νόσος Jeep” διότι κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (1941-1945) πολλοί Αμερικανοί στρατιώτες (περί τους 80.000) υπέφεραν από την νόσο αυτή διότι είτε οδηγούσαν επί ώρες στους ανώμαλους κατεστραμμένους από τον πόλεμο δρόμους τα στρατιωτικά εκείνα οχήματα τζιπ, φορτηγά και βυτία καυσίμων είτε καθόντουσαν σε αυτά για παρατεταμένες χρονικές περιόδους με αποτέλεσμα να υποβληθούν σε επεμβατικές (χειρουργικές) θεραπείες κύστης κόκκυγα σε στρατιωτικά νοσοκομεία των Η.Π.Α..
Η συχνότητα εμφάνισης της κύστης κόκκυγα είναι περίπου 0,7%.Οι άνδρες επηρεάζονται 2,2 με 4 φορές συχνότερα από τις γυναίκες. Η έναρξη της νόσου είναι νωρίτερα στις γυναίκες, η οποία μπορεί να οφείλεται στην έναρξη της εφηβείας στις γυναίκες γρηγορότερα.
Η αιτία της κύστης κόκκυγα δεν είναι ακόμα απόλυτα επιβεβαιωμένα.
Σαν κύριες αιτίες περιγράφονται οι ορμονικές διαταραχές ,η τριχοφυΐα , δερματικές φλεγμονές της περιοχής , η καθιστική απασχόληση , η παχυσαρκία και η πλημμελής σωματική υγιεινή.
Πώς εκδηλώνετε η πάθηση
Η παλιά θεωρία ότι η αιτία της κύστης κόκκυγα ήταν οι τρίχες στην κοκκυγική περιοχή έχει αλλάξει. Η μηχανική τριβή, το παρατεταμένο κάθισμα και άλλοι παράγοντες μαζί με τις ορμόνες, έχουν σαν αποτέλεσμα την διαστολή και ρήξη των διευρυμένων θυλακίων, την φλεγμονή και την δημιουργία της κύστης κόκκυγα.
Έντονα ενοχλήματα εμφανίζονται συνήθως όταν μολυνθεί :
Στην οξεία φάση η κύστη επιμολύνεται και μετατρέπεται σε απόστημα (συλλογή από πύον) με συνέπεια πόνο , ερυθρότητα , οίδημα και άλγος.
Στην χρόνια φράση, το απόστημα μετατρέπεται σε συρίγγιο (ένα τούνελ που ξεκινά από την κύστη και τελειώνει σε μια μικρή τρύπα στο δέρμα πάνω η κοντά στην κύστη).
Όσο είναι ανοιχτό το συρίγγιο, η κύστη αδειάζει και ο ασθενής νιώθει ελάχιστα ενοχλήματα (φαγούρα και λερώνεται από το πύον που βγαίνει από την κύστη μέσω συριγγίου).
Αν φράξει το συρίγγιο, τότε το πύον μαζεύεται στην κύστη και μετατρέπεται ξανά σε απόστημα.
Πώς αντιμετωπίζεται η πάθηση
Η θεραπευτική προσέγγιση της νόσου επιτυγχάνεται με βάση την κλινική εκδήλωσή της. Ασφαλώς οριστική θεραπεία επιτυγχάνεται μόνο χειρουργικά.
- Απλή παρουσία ψηλαφητού ογκιδίου με ή χωρίς συρίγγιο. Θεωρείται ιδανική η στιγμή για χειρουργική εξαίρεση. Εάν αφεθεί αθεράπευτη μπορεί να μεταπέσει στην επόμενη μορφή.
- Παρουσία αποστήματος με γενικά σημεία και συμπτώματα πόνου, οιδήματος και ερυθρότητας. Στην περίπτωση αυτή προτείνεται σε πρώτη φάση η χειρουργική διάνοιξη και παροχέτευση του αποστήματος κι ακολούθως η εκτομή της βλάβης σε δεύτερο χρόνο μετά την υποχώρηση των οξέων φαινομένων.
Στην οξεία φάση (απόστημα) απαιτείται άμεση χειρουργική διάνοιξη , παροχέτευση και χειρουργικός καθαρισμός.
Στην χρόνια φάση γίνετε η αφαίρεση της κύστης κόκκυγος και των συριγγίων και το χειρουργικό τραύμα μπορεί :
1. Να μείνει ανοιχτό (ανοιχτή μέθοδο) και η επούλωση να γίνει κατά δεύτερο σκοπό.
2. Να κλειστεί με ράμματα από τον χειρουργό (κλειστή μέθοδο) και η επούλωση να γίνει κατά πρώτο σκοπό.
3.Να πραγματοποιηθεί η ημίκλειστη μέθοδος όπου με ράμματα συμπλησιάζεται το δέρμα με τους υποκείμενους ιστούς ώστε να μικραίνει η τραυματική επιφάνεια και να εκμεταλλευτούμε τα θετικά τόσο της κλειστής όσο και της ανοιχτής μεθόδου.
ΕΙΣΦΡΥΣΗ ΟΝΥΧΟΣ
Ορισμός
Είσφρυση όνυχος συμβαίνει όταν το άκρο του νυχιού αυξάνει κάτω και μέσα στο δέρμα του δακτύλου. Μπορεί να υπάρχει πόνος, ερυθρότητα και οίδημα γύρω από το νύχι και να οδήγηση στη δημιουργία αποστήματος .
Αίτια
Η είσφρυση όνυχος μπορεί να προκύψει από αρκετά πράγματα αλλά τα παπούτσια που δεν εφαρμόζουν καλά και τα νύχια που δεν κόβονται κατάλληλα αποτελούν τις κυριότερες αιτίες. Το δέρμα γύρω από την περιφέρεια ενός νυχιού μπορεί να γίνει ερυθρό και να μολυνθεί. Το μεγάλο δάκτυλο επηρεάζεται συνήθως, αλλά οποιοδήποτε δάκτυλο μπορεί να εισφρύσει.
Είσφρυση όνυχος μπορεί να συμβεί όταν εφαρμόζεται επιπλέον πίεση στο δάκτυλο. Συνήθως η πίεση οφείλεται σε παπούτσια που είναι πολύ σφιχτά ή πολύ χαλαρά. Εάν περπατάτε συχνά ή συμμετέχετε σε αθλήματα, ένα παπούτσι που είναι λίγο σφιχτό μπορεί να προκαλέσει αυτό το πρόβλημα. Κάποιες δυσμορφίες του ποδιού ή των δακτύλων μπορεί να θέσει επιπλέον πίεση στα δάκτυλα.
Τα νύχια που δεν κόβονται κατάλληλα μπορούν επίσης να προκαλέσουν είσφρυση όνυχα.
- Όταν τα νύχια κόβονται πολύ κοντά ή τα άκρα κόβονται κυκλικά και όχι ίσια, το νύχι μπορεί να στραφεί προς τα κάτω και να μεγαλώσει μέσα στο δέρμα.
- Το να πειράζεται ή να τραβάτε τις γωνίες των νυχιών μπορεί επίσης να προκαλέσει είσφρυση όνυχα.
Κάποια άτομα γεννιούνται με νύχια που είναι καμπύλα και τείνουν να μεγαλώνουν προς τα κάτω. Άλλοι έχουν νύχια που είναι πολύ μεγάλα για τα δάκτυλά τους. Χτύπημα των δακτύλων ή άλλοι τραυματισμοί μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε είσφρυση όνυχα.
Αντιμετώπιση
Σε διαβήτη, νευρική βλάβη στο πόδι, φτωχή κυκλοφορία αίματος στο πόδι, ή σε μια λοίμωξη γύρω από το νύχι η αντιμετώπιση πρέπει να είναι άμεση.
Για να αντιμετωπίστε την είσφρυση όνυχα στο σπίτι:
- Μουσκέψτε το πόδι σε ζεστό νερό, 3 με 4 φορές την ημέρα εάν είναι δυνατό. Διαφορετικά, διατηρήστε το δάκτυλο στεγνό.
- Μαλάξτε ελαφρά το φλεγμαίνων δέρμα.
- Τοποθετήστε ένα μικρό κομμάτι βαμβάκι ή λίγο οδοντιατρικό νήμα κάτω από το νύχι. Βρέξτε το βαμβάκι με νερό ή αντισηπτικό.
Μπορείτε να κόψετε το νύχι μία φορά, εάν απαιτείται. Όταν κόβεται τα νύχια σας:
- Μουσκέψτε για λίγο τα πόδια σε ζεστό νερό για να μαλακώσετε τα νύχια.
- Χρησιμοποιήστε έναν καθαρό, κοφτερό νυχοκόπτη.
- Κόψτε τα νύχια ίσια στην κορυφή. Μην κόβετε ή στρογγυλεύεται τις γωνίες και μην κόβετε τα νύχια πολύ κοντά. Μην προσπαθήσετε να κόψετε το τμήμα που έχει εισφρύσει, μόνοι σας. Αυτό απλά θα επιδεινώσει το πρόβλημα.
Εάν η είσφρυση δεν επουλώνεται ή συνεχίζει να επανέρχεται, μπορεί να αφαιρεθεί μέρος του νυχιού.
- Πρώτα γίνεται μια αναισθητική ένεση στο δάκτυλο.
- Χρησιμοποιώντας ένα ψαλίδι, ο γιατρός θα κόψει στη συνέχεια κατά μήκος του άκρου του νυχιού, εκεί όπου το δέρμα αναπτύσσεται πάνω από το νύχι. Αυτό το τμήμα του νυχιού αφαιρείται. Αυτό καλείται μερική ονυχεκτομή.
Σε πολλαπλές υποτροπές ή παραμορφώσεις έχει ένδειξη η ολική ονυχεκτομή. Σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται χειρουργική τομή για να καταστραφεί ή αφαιρεθεί η περιοχή από όπου μπορεί να αναπτυχθεί ένα νέο νύχι.
.
Πρόγνωση
Η φαρμακευτική αντιμετώπιση γενικά θα ελέγξει τη λοίμωξη και θα ανακουφίσει από τον πόνο. Ωστόσο, η πάθηση είναι πιθανό να επιστρέψει εάν δεν ληφθούν χειρουργικά μέτρα για την αποτροπή της καθώς το κύριο αίτιο είναι μηχανικό. Η καλή φροντίδα του ποδιού είναι σημαντική στην πρόληψη της υποτροπής.
Η πάθηση μπορεί να καταστεί σοβαρή σε άτομα με διαβήτη, φτωχή κυκλοφορία και νευρικά προβλήματα (περιφερικές νευροπάθειες).
Πιθανές Επιπλοκές
Σε σοβαρές περιπτώσεις, η λοίμωξη μπορεί να επεκταθεί στο δάκτυλο, και να φτάσει μέχρι το οστό(οστεομυελίτιδα). |